Wil jij bijdragen aan een beter begrip van welke therapie voor traumaklachten het beste werkt voor wie en waarom? Ben je leergierig en vind je het leuk om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren binnen een geestelijke gezondheidszorg setting? Dan ben jij onze kandidaat.
Binnen de samenwerking tussen GGzE en de Universiteit Maastricht zoeken wij een junior onderzoeker voor een project gericht op trauma-gerelateerde problematiek en transdiagnostische werkingsmechanismen. Intrusieve pijnlijke herinneringen zijn het eerste kenmerk van een posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar komen ook voor bij mensen met een depressieve stoornis. Deze traumagerelateerde problematiek is onderbehandeld. Bovendien verslechteren depressieve klachten de uitkomsten van traumagerichte therapie en verhogen zij het risico op therapie-uitval. Hoewel effectieve traumabehandelingen bestaan, weten we niet welke therapie het beste werkt voor wie.
Je gaat aan de slag met het uitvoeren van een onderzoek naar twee traumabehandelingen, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en imaginaire rescripting (IR). Het onderzoek richt zich op mensen met PTSS zonder depressie, bij mensen met zowel PTSS als depressie en bij mensen met een depressie die intrusies ervaren zonder dat zij voldoen aan de criteria voor PTSS. Voor het onderzoek ga je een kleine groep patiënten tijdens hun behandeling volgen (single-case experimenteel design) om inzicht te krijgen in welke therapie het beste werkt voor wie. Daartoe onderzoek je welke factoren inzicht geven in de werkingsmechanismen van beide interventies. Hierdoor kan de behandeling voor mensen met intrusieve herinneringen en depressieve klachten worden verbeterd.
Je voornaamste taken en verantwoordelijkheden zijn:
De aanstelling is fulltime voor 32 uur per week met een (tijdelijke) looptijd van 2 jaar. We zijn graag bereid te onderzoeken of een uitbreiding (8 uur) met klinisch werk tot de mogelijkheden behoort.
De afdeling Opleiding & Onderzoek (O&O) valt onder de directie Human Resources Development (HR&D). Deze afdeling ontwikkelt, organiseert en faciliteert de (vakinhoudelijke) ontwikkeling van alle medewerkers en het wetenschappelijk onderzoek van onze organisatie.
De afdeling O&O houdt zich bezig met een brede range van erkende opleidingen (beroepsopleidingen en (medisch) specialistische opleidingen) en wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s. Jij gaat werken binnen de medisch-psychiatrische onderzoeksgroep. De medisch-psychiatrische onderzoeksgroep bestudeert processen die een rol spelen bij het ontstaan en beloop van psychische aandoeningen en factoren die het psychisch welzijn bevorderen. Deze onderzoekbevindingen worden vertaald naar diagnostische hulpmiddelen en behandelingen die beter inspelen op de individuele cliënt.
Jij...
GGzE biedt al ruim 100 jaar de beste zorg aan mensen met psychiatrische en psychosociale problemen. Elk jaar ondersteunen we meer dan 11.500 mensen uit de regio Eindhoven en De Kempen. Wij kijken verder dan iemands klachten en diagnose. GGzE is ervan overtuigd dat mensen gelukkiger worden als ze meedoen aan de samenleving. Daarom helpen we ze om hun persoonlijke talenten te ontdekken en te gebruiken. Zo helpen we mensen met psychische klachten om een stap vérder te zetten, op een manier die past bij ieders mogelijkheden en ambities.
GGzE is constant bezig om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dit doen we samen met medewerkers, cliënten, naasten, ervaringsdeskundigen, studenten en organisaties.
Wil je meer weten over de inhoud van de functie of het proces? Neem dan contact op met Machteld Marcelis (Machteld.Marcelis@GGZE.nl) of Claudia Simons (Claudia.Simons@GGZE.nl).
Spreekt de functie je aan? Dan nodigen wij je van harte uit om te solliciteren. We ontvangen je reactie graag vóór 31 juli 2024.
Sollicitatiegesprekken vinden plaats op 6 augustus 2024 12:00 en 15:00 uur.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!